Microbiotix Sp. z o.o.
Microbiotix jest polską firmą z dużym doświadczeniem w tworzeniu preparatów biologicznych, opartych o mikroorganizmy. Założyciele spółki to byli pracownicy wiądących firm z branży rolniczej i rolnicy.
Wieloletnie doświadczenia pozwoliły na wyodrębnienie bardzo skutecznych mikroorganizmów z polskich ekosystemów rolniczych i stworzenie zupełnie nieszkodliwych, pozbawionych okresów karencji, preparatów, które nie są środkami ochrony roślin, to czyste preparaty bakteryjne.
Projekty poprawy żyzności gleby, stymulowania odporności roślin i prewencja przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi w tym tak groźnych jak Sclerotinia, Botrytis, mączniaki, Fusarium i wiele innych odniosły sukces. Nasze bakterie szybko zasiedlają glebę, powierzchnie rośliny, nie zostawiając miejsca do rozwoju patogenom. Firma Microbiotix jest także producentem mieszanki paszowej uzupełniającej jako pro i prebiotyku dla zwierząt gospodarskich, szczególnie dla bydła, trzody i drobiu. Hasło Mały, Wielki Świat Mikroorganizmów oddaje cud natury.
Microbiotix stawia na naukę, dlatego nawiązał współpracę z polską biotechnologiczną firmą. Jej pracownicy wywodzą się z ośrodków naukowych Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie i Politechniki Śląskiej, oraz Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Prace badawcze nad technologią pozyskiwania formuł startowych prowadzą pasjonaci z tych ośrodków naukowych. Nowoczesne bioreaktory pozwalają na wyodrębnianie czystych i stabilnych linii mikroorganizmów, które pochodzą ze środowiska naturalnego. Technologia opiera się na stosowaniu mikroorganizmów z rodzaju Lactocaseibacillus, Lactobacillus, Rhodococcus, Bifidobacterium, Rhodopseudomonas, Pseudomonas Bacillus i drożdże Saccharomyces. Dla przykładu szczepy z rodzaju Entherococcus, które wytwarzają swoiste peptydy są alternatywą antybiotyków. Świetnie sprawdzają się jako probiotyki w żywieniu zwierząt. Bakterie z rodzaju Bifidobacterium, Lactobacillus i Bacillus mają wybitne właściwości do rozkładu długich łańcuchów węglowych, świetnie sobie radzą z rozkładem resztek pożniwnych, przyczyniając się do wzrostu żyzności i oszczędności w nawożeniu N i P, a Rhodococcus o zdolnościach fitosanitarnych razem z bakteriami fotosyntesy i kwasu mlekowego tworzą świetną synergię, by stymulować naturalną odporność roślin. Wydzieliny Rhodococcus ograniczają przechodzenie metali ciężkich do roztworu glebowego, a tym samym zmniejszają ich kumulację w roślinach.
Znak słowno-graficzny Microbiotix oraz wszystkie mieszanki bakteryjne Complex, Prevent i Pre+Probiotic są chronione patentem.
Microbiotix Pre+Probiotic
Microbiotix Prevent
Microbiotix Complex
Na zdjęciach: rozmnażanie inokulantów dla produktów Microbiotix Complex, Microbiotix Prevent i Microbiotix Pre+Probiotic
O nas
Nasza misja
- Współdziałanie ze środowiskiem naturalnym poprzez poprawę żyzności gleby i uregulowanie równowagi w ekosystemie roślin uprawnych.
- Bilansowanie obiegu pierwiastków poprzez dostosowane, ograniczone nawożenie mineralne.
- Dostarczanie wysokiej jakości preparatów Microbiotix.
Promocja ograniczania stosowania pestycydów poprzez stosowanie preparatów biologicznych i innych technologii proekologicznych. - Obsługa wszystkich kanałów dystrybucyjnych i dostosowanie do powiększającego się rynku preparatów bakteryjnych.
- Popularyzacja i uświadamianie technologii Microbiotix w gospodarstwach konwencjonalnych i ekologicznych w celu odbudowy zniszczeń środowiska glebowego, wodnego i powietrza.
- Pełna współpraca z dystrybutorami, indywidualnymi odbiorcami w procesie przed i po sprzedaży.
- Stała poprawa serwisu doradczego i sprzedażowego, aby sprostać wymaganiom naszych klientów.
- Polepszanie dobrostanu zwierząt gospodarskich, promowanie technologii w żywieniu zwierząt, które ograniczają stosowania antybiotykó w hodowli zwierząt.
- Promowanie ekonomii i gospodarki cyrkulacyjnej w uprawie roślin i hodowli zwierząt.
- Zgodność i korelacja ze strategiami w rolnictwie „Zielony Ład” i „Od Pola do Stołu”.
KIM JESTEŚMY
Krzysztof Bryll
Prezes Zarządu
Wieloletni wiceprezes i dyrektor handlowy w Lafarge. W spółce Microbiotix zajmuje się operacyjnie sprawami handlowymi.
Wiesław Dąbek
Wiceprezes Zarządu
Ponad 23 lata związany był z firmą Bonduelle Polska S.A. Pełnił managerskie funkcje, włącznie z dyrektorem Agro Bonduelle Polska. Przez pięc kolejnych sezonów prowadził projekty na Ukrainie, Pod koniec kariery we francuskiej korporacji, rozwijał sektor warzyw ekologicznych, sprzedaż przemysłową i logistykę.
Radosław Konrad
Szef produkcji
Radek to młody rolnik, prowadzący ponad 500 ha gospodarstwo.
W firmie Microbiotix odpowiedzialny jest za produkcję i logistykę magazynową.
W swoim gospodarstwie używa preparaty biologiczne i mikroorganizmy. Jako jeden z pierwszych wprowadził z sukcesem w swoim gospodrstwie program odbudowy próchnicy. Dzięki temu na glebach klasy IVb, V uzyskuje wysokie i opłacalne plony pszenicy, rzepaku, kukurydzy, pszenżyta i buraków.
Bezpieczeństwo i gwarancja jakości
Wszystkie szczepy stosowane w produktach Microbiotix wyizolowano ze środowiska naturalnego. Ich hodowla następuje w oparciu o wewnętrzny bank mikroorganizmów zgodnie z własną recepturą dla poszczególnych preparatów.
Formuły startowe preparatów bakteryjnych powstają w firmie Biotechnologicznej Sansevera w unikatowej i autorskiej instalacji. Bioreaktory zostały zaprojektowane pod potrzeby produkcji wysokiej jakości preparatów bakteryjnych.
W procesie rozmnażania wykorzystuje się 13 różnych rodzajów mikroorganizmów, które są naturalnymi izolatami i nie są modyfikowane genetycznie.
W drugim etapie, w firmie Microbiotix, formuła startowa poddawana jest procesowi fermentacji w biofermentatorach automatycznych wyprodukowanych w Niemczech, pod ścisłą kontrolą temperatury pasteryzacji medium fermentacyjnego, pH, czasu i temperatury procesu rozmnażania.
Zespół konstruktorski pracuje obecnie nad biofermentatorami rodzimej konstrukcji, z automatycznym procesem napełniania, opróżniania i mycia w układzie zamkniętym.
Wszystkie szczepy stosowane w technologii Microbiotix należą do grupy ryzyka 1 zgodnie z dyrektywą 2000/54/WE i ustawą o ochronie pracowników par. 40, w związku z czym nie stanowią zagrożenia dla ludzi, zwierząt wyższych, owadów pożytecznych i środowiska naturalnego.
Melasa z trzciny cukrowej, jako medium fermentacyjne , wykorzystywana jest z najwyższej jakości produktu w jakości paszowej i zatwierdzonej jako samodzielna pasza nr 8.04.02 zgodnie z wykazem pozytywnym. W składzie melasy są zapewnione różne cukry i pierwiastki śladowe do przeprowadzenia najwyższej jakości procesu fermentacji.
Preparat Microbiotix Complex ma dodatkowo atest środowiskowy i toksykologiczny nadany przez Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego ( PZH ). Microbiotix ma wdrożony systemy jakościowe GMP i HACCP.
Bakterie zawarte w preparatach Microbiotix mają status bezpieczeństwa GRAS ( międzynarodowy poziom bezpieczeństwa )
Kontrola jakości przeprowadzana jest w laboratorium Sansevera i Jagiellońskim Centrum Innowacji. Każda partia produkcyjna koncentratu badana jest zgodnie ze specyfikacją produktu, dodatkowo monitorowana za pomocą metody Maldi-tof
Kryteria ilościowe
Identyfikacja szczepów metoda Maldi-tof
Metoda posiewowa
Bakterie kwasu mlekowego DIN EN 15787:2009-12
– kryterium akceptacji >1,0×10^9 jtk/ml
Drożdże DIN EN 15787:2009-12
– kryterium akceptacji >1,0×10^5 jtk/ml
Ogólna liczba mikroorganizmów powyżej 1X10^9 CFU/ ml