10 powodów, dla których
warto stosować
nasze preparaty

1

Rolnictwo jest sektorem, które ma jeden z największych, negatywnych wpływów na środowisko naturalne. Dzisiaj stajemy przed koniecznością aby korzystać z każdej możliwości poprawy jego stanu np. ograniczając stosowanie pestycydów. W 2018 roku użycie pestycydów w rolnictwie i ogrodnictwie osiągnęło w Polsce poziom 60 tyś ton. Czas na zmiany.

2

Grzyby atakujące rośliny uprawne, warzywa i owoce można skutecznie ograniczać ekologicznymi środkami, np. za pomocą całej gamy preparatów Microbiotix. Mikroorganizmy pożyteczne oraz przyswajalna, organiczna forma wapnia podnosi naturalną odporność roślin.

3

Zaszczepiając glebę na jesień odpowiednio dobranymi mikroorganizmami, szybko rozkładamy resztki pożniwne, a tym samym pozbawiamy patogeny żywności, przerywając ich cykl rozwojowy. Presja chorób w kolejnym sezonie może spaść nawet do 60%. Warto mineralizować masę organiczną w każdym systemie uprawowym, płużnym i bezpłużnym.

4

Systematyczne zabiegi doglebowe na resztki pożniwne podnoszą poziom próchnicy, a tym samym wraca żyzność. Wzrost o 0,5% próchnicy zwiększa retencję wodną gleby o 100%! Wyraźnie poprawiają się właściwości fizyczne gleby, a tym samym rośliny mają lepsze warunki dla wzrostu i rozwoju.

5

Kolejnym pozytywnym efektem jest mineralizacja azotu z resztek pożniwnych i uwzględnienie go w bilansie azotu. Możemy w ten sposób obniżyć dawki tego makroelementu o 20-30 kg w czystym składniku. Daje to oszczędność około 20-30% kosztów nawożenia!

6

Preparat Microbiotix Prevent i Microbiotix Ca Organic, stosowany w zbożach i kukurydzy ogranicza Fusarium graminerum, groźnego patogena, który kontaminuje ziarno mykotoksynami, niezwykle niebezpiecznymi substancjami. Złożony proces biologiczny, działający na zasadzie konkurencji pokarmowej eliminuje stosowanie środków ochrony roślin Wspomniane preparaty posiadają skuteczność porównywalną do stosowania twardej chemii.

7

Microbiotix Complex można używać do higienizacji pomieszczeń inwentarskich, zmniejszenia poziomu gazów jak amoniak, siarkowodór, dwutlenek węgla. W ten sposób poprawiamy dobrostan zwierząt, warunki pracy i wprowadzamy technologię opartą na cyrkularnej ekonomii. Drobnoustroje razem z nawozami organicznymi trafiają na pole.

8

Mikroorganizmy doskonale uaktywniają gnojowicę i obornik. Microbiotix Complex stosowany w zbiornikach z gnojowicą, likwiduje kożuch, upłynnia i zmniejsza fetor odchodów, kanały gnojowe są drożne. Obornik podlega procesowi kompostowania.

Te cenne nawozy organiczne  (obornik, gnojowica) – mają lepszą wartość pod kątem trwałości i ilości azotu.

9

Microbiotix Pre+Probiotic stosowany w żywieniu zwierząt poprawia strawność, zdrowotność, obniża FCR i ogranicza stosowanie antybiotyków. To dzięki innemu zestawu bakterii, drożdży i sfermentowanych ekstraktów ziół.

10

Koncentraty bakteryjne Microbiotix produkowane są w zaawansowanych technologicznie bioreaktorach w firmie biotechnologicznej Sansevera i pracowników naukowych wydziału biotechnologii Politechnikii Śląskiej, pod pełną kontrolą czystości linii, higieny, temperatury, kierunku fermentacji i pH. W Firma MIcrobiotix w kolejnym etapie rozmnaża mikroorganizmy w nowoczesnych, kompaktowych biofermentatorach, które kontrolują automatycznie proces rozmnażania bakterii. 

Opinie ekspertów

Technologię Microbiotix w hodowli bydła i trzody chlewnej wprowadziliśmy od zastosowania preparatu Pre+Probiotic w żywieniu cieląt i prosiąt. Efekt był zaskakujący. Mamy mniejsze upadki, problemy z biegunkami są już tylko przesżłością. Technologię rozszerzamy w żywieniu starszych grup wiekowych.

Beata Łosoś

Nowalijka nie może sobie pozwolić na produkcję opartą o ochronę roślin metodami chemicznymi. Dlatego wspołpracujemy z Microbiotix. Nasze zioła, warzywa są bezpieczne i zdrowe.

Agnieszka Jończyk

 

Life Bio Farma to stosunkowo młody projekt, który kładzie nacisk na metody biologiczne w ujęciu holistycznym w rolnictwie. Szukaliśmy najlepszych partnerów do współpracy. Firma Microbiotix jest tą, która gwarantuje jakość i innowacyjność w swoich produktach mikrobiologicznych. Ostatnie cztery lata współpracy potwierdziły słuszność zawarcia umów biznesowych. Microbiotix to lider innowacji na rynku mikrobiologicznych produktów mikrobiologicznych.

Dariusz Cybulski

Codziennie obserwuję negatywne zmiany w jakości gleby i równowadze biologicznej w ekosystemach rolniczych. Musimy zmienić sposób prowadzenia gospodarstw, zwiększając stosowanie preparatów biologiczny z wykorzystaniem mikroorganizmów. To trend nie do odwrócenia.

Jacek Molenda

Stosowanie nowych technologii  opartych na mikrobiologii w produkcji owoców i warzyw stało się faktem. Brak stosowania prawidłowych płodozmianów, błędy w agrotechnice obniżają żyzność gleb. Opłacalna produkcja z tego względu staje się coraz bardziej trudna.
Nadmierna chemia zabija pożyteczną mikroflorę i faunę, do tego wszystkiego dochodzą zmieniające się przepisy, które ograniczają stosowanie twardej chemii. Musimy sprostać tym wyzwaniom i myśleć o biologicznych metodach ochrony.

Krzysztof Kopacz

Z firmą Microbiotix współpracujemy od dwóch lat. Wprowadzając metody biologiczne, uodparniamy rozsadę przed stresem po wysadzeniu do gruntu. Zaszczepiamy komórki z bryłą korzeniową aby roślina miała lepszy start od początku wzrostu rozsady warzyw.

Karol Grzeczka

Przygodę z bakteriami Microbiotix rozpoczęliśmy w 2021 roku od zaszczepienia gleb przed uprawą groszku zielonego i zabiegu na choroby grzybowe. Podobnie wypróbowaliśmy preparaty firmy Microbiotix w Pomidorze w Grupie Kotlin.

Bardzo ciekawy temat w podnoszeniu żyzności gleby oraz ochronie bez ryzyka pozostałości pestycydów.

Moim zdaniem to przyszłość w rolnictwie.

Aleksander Emerling

Myślę, że zagalopowaliśmy się ze stosowaniem pestycydów, nawozów sztucznych i w błędach agrotechnicznych.  Pamiętam z młodych lat jak gleba po orce wiosennej przepięknie pachniała. Dość szybko zauważyłem, że coś niedobrego się z nią dzieje. Zacząłem korygować błędy, wprowadziłem gospodarkę poplonów, prawidłowy płodozmian, zacząłem wprowadzać preparaty bakteryjne Microbiotix do gleby. Piękny zapach gleby znów się pojawił.

 Bakterie robią naprawdę dobrą robotę.

Zbigniew Lebiedziński

Prowadzę duże gospodarstwo warzywnicze. Intensywna uprawa, deszczownie, pestycydy spowodowały obniżenie żyzności gleby. Obserwując pola, wegetację roślin doszedłem do wniosku, że trzeba pewne procesy wyeliminować , a inne zminimalizować. Od trzech sezonów wprowadziłem szczepienie gleb mikroorganizmami, wprowadziłem program Microbiotix odbudowy próchnicy, stymuluję odporność roślin metodami biologicznymi.

Zmieniają się przepisy co do substancji aktywnych. Tak więc to jedna z dróg, którą trzeba podążać.

Dawid Ryż

Jeśli chodzi o wzajemne relacje w ekosystemach rolniczych w kontekście patogenów, zawsze pokazuję swoim studentom fundament, jakim jest trójkąt żywieniowy. Jednym ze składowych jest środowisko, którego kondycja nie jest najlepsza, przez to dominacja patogenów jest o wiele łatwiejsza. Jednym z rozwiązań jest tworzenie równowagi w ekosystemach i używanie pożytecznych mikroorganizmów. Zainteresowała mnie bardzo technologia Microbiotix Prevent i jej wpływ na redukcję mykotoksyn, powodowanych przez grupę grzybów z rodzaju Fusarium ssp. Mykotoksyny to wielki światowy problem szczególnie w zbożach i kukurydzy, ale nie tylko.

To bardzo dobry kierunek w walce z tym patogenem i bardzo sprytny pod kątem etiologii chorobotwórczego grzyba.

Gratuluję !

dr hab.Tomasz Kosiada

Od kilku lat prowadzę współpracę z firmą Microbiotix Sp. z o.o., która w swojej ofercie posiada bardzo interesujące i innowacyjne produkty biologiczne.

Z dużym powodzeniem stosowane są one przez naszych klientów zarówno w zabiegach nalistnych, ograniczając między innymi takie patogeny jak fuzarioza czy szara pleśń, jak również doglebowych zwiększając ilość pożytecznych mikroorganizmów będących antagonistami dla patogenów glebowych.

Zdrowa i żyzna gleba to podstawa dobrych plonów i wysokiej jakości produktów.

Głęboko wierzę, że produkty biologiczne w wymierny sposób wpłyną na poprawę naszych zmęczonych i zasolonych gleb. Gorąco polecam

Stanisław Żuchowski

Microbiotix Pre+Probiotic podajemy cielętom razem z pierwszą siarą. Dawkę 15 ml dzielimy na dwa razy. Cielęta są bardziej witalne. Bardzo chętnie piją preparaty mleko zastępcze. Nie ma problemu z biegunkami. Cielęta nie są leczone antybiotykami. Kał cieląt jest stały. Od czasu wprowadzenia bakterii nie stosujemy żadnych preparatów przeciwbiegunkowych.

Jeżeli chodzi o krowy to preparat dostaje I grupa żywieniowa. Podajemy do TMR - u raz dziennie w dawce 75 ml. Pobranie paszy wydaje mi się, że jest większe. Komórki somatyczne też są niższe.

Produkt jest dobry i warto go stosować.

Jarosław Borowski

W sezonie 2022 poraz pierwszy zastosowaliśmy preparat biologiczny Microbiotix Prevent na ochronę kłosa w pszenicy. Zabieg wykonaliśmy zgodnie z zaleceniami w fazie 51-59 BBCH - początek kłoszenia. Kontrolą jest pole dobrze chronione tradycyjnymi fungicydami. Porównując stan fitosanitarny nie ma wizualnie rzadnych różnic w technologii z użyciem bakterii vs chemia. Wykonaliśmy dodatkowo próbę"szufladową", która polega na owinięciu kłosów wilgotną ligniną i zamknięciu w szczelnym worku foliowym. Po 14 dniach obserwacji nie stwierdziliśmy porażenia Fusarium. Jestem mile zaskoczony, że stosując preparat biologiczny, uzyskaliśmy ten sam efekt co twarda chemia. W przyszłym sezonie rozszerzymy tą technologię w innych uprawach - rzepak, kukurydza.

W tym sezonie zaczynamy próby z Microbiotix Pre+Probiotic w hodowli bydła mlecznego.

Leszek Grzelak

Dyrektor Gospodarstwa Rolnego, Stadniny Koni w Dobrzyniewe

Opinie ekspertów

Technologię Microbiotix w hodowli bydła i trzody chlewnej wprowadziliśmy od zastosowania preparatu Pre+Probiotic w żywieniu cieląt i prosiąt. Efekt był zaskakujący. Mamy mniejsze upadki, problemy z biegunkami są już tylko przesżłością. Technologię rozszerzamy w żywieniu starszych grup wiekowych.

Beata Łosoś

Nowalijka nie może sobie pozwolić na produkcję opartą o ochronę roślin metodami chemicznymi. Dlatego wspołpracujemy z Microbiotix. Nasze zioła, warzywa są bezpieczne i zdrowe.

Agnieszka Jończyk

 

Life Bio Farma to stosunkowo młody projekt, który kładzie nacisk na metody biologiczne w ujęciu holistycznym w rolnictwie. Szukaliśmy najlepszych partnerów do współpracy. Firma Microbiotix jest tą, która gwarantuje jakość i innowacyjność w swoich produktach mikrobiologicznych. Ostatnie cztery lata współpracy potwierdziły słuszność zawarcia umów biznesowych. Microbiotix to lider innowacji na rynku mikrobiologicznych produktów mikrobiologicznych.

Dariusz Cybulski

Codziennie obserwuję negatywne zmiany w jakości gleby i równowadze biologicznej w ekosystemach rolniczych. Musimy zmienić sposób prowadzenia gospodarstw, zwiększając stosowanie preparatów biologiczny z wykorzystaniem mikroorganizmów. To trend nie do odwrócenia.

Jacek Molenda

Stosowanie nowych technologii  opartych na mikrobiologii w produkcji owoców i warzyw stało się faktem. Brak stosowania prawidłowych płodozmianów, błędy w agrotechnice obniżają żyzność gleb. Opłacalna produkcja z tego względu staje się coraz bardziej trudna.
Nadmierna chemia zabija pożyteczną mikroflorę i faunę, do tego wszystkiego dochodzą zmieniające się przepisy, które ograniczają stosowanie twardej chemii. Musimy sprostać tym wyzwaniom i myśleć o biologicznych metodach ochrony.

Krzysztof Kopacz

Z firmą Microbiotix współpracujemy od dwóch lat. Wprowadzając metody biologiczne, uodparniamy rozsadę przed stresem po wysadzeniu do gruntu. Zaszczepiamy komórki z bryłą korzeniową aby roślina miała lepszy start od początku wzrostu rozsady warzyw.

Karol Grzeczka

Przygodę z bakteriami Microbiotix rozpoczęliśmy w 2021 roku od zaszczepienia gleb przed uprawą groszku zielonego i zabiegu na choroby grzybowe. Podobnie wypróbowaliśmy preparaty firmy Microbiotix w Pomidorze w Grupie Kotlin.

Bardzo ciekawy temat w podnoszeniu żyzności gleby oraz ochronie bez ryzyka pozostałości pestycydów.

Moim zdaniem to przyszłość w rolnictwie.

Aleksander Emerling

Myślę, że zagalopowaliśmy się ze stosowaniem pestycydów, nawozów sztucznych i w błędach agrotechnicznych.  Pamiętam z młodych lat jak gleba po orce wiosennej przepięknie pachniała. Dość szybko zauważyłem, że coś niedobrego się z nią dzieje. Zacząłem korygować błędy, wprowadziłem gospodarkę poplonów, prawidłowy płodozmian, zacząłem wprowadzać preparaty bakteryjne Microbiotix do gleby. Piękny zapach gleby znów się pojawił.

 Bakterie robią naprawdę dobrą robotę.

Zbigniew Lebiedziński

Prowadzę duże gospodarstwo warzywnicze. Intensywna uprawa, deszczownie, pestycydy spowodowały obniżenie żyzności gleby. Obserwując pola, wegetację roślin doszedłem do wniosku, że trzeba pewne procesy wyeliminować , a inne zminimalizować. Od trzech sezonów wprowadziłem szczepienie gleb mikroorganizmami, wprowadziłem program Microbiotix odbudowy próchnicy, stymuluję odporność roślin metodami biologicznymi.

Zmieniają się przepisy co do substancji aktywnych. Tak więc to jedna z dróg, którą trzeba podążać.

Dawid Ryż

Jeśli chodzi o wzajemne relacje w ekosystemach rolniczych w kontekście patogenów, zawsze pokazuję swoim studentom fundament, jakim jest trójkąt żywieniowy. Jednym ze składowych jest środowisko, którego kondycja nie jest najlepsza, przez to dominacja patogenów jest o wiele łatwiejsza. Jednym z rozwiązań jest tworzenie równowagi w ekosystemach i używanie pożytecznych mikroorganizmów. Zainteresowała mnie bardzo technologia Microbiotix Prevent i jej wpływ na redukcję mykotoksyn, powodowanych przez grupę grzybów z rodzaju Fusarium ssp. Mykotoksyny to wielki światowy problem szczególnie w zbożach i kukurydzy, ale nie tylko.

To bardzo dobry kierunek w walce z tym patogenem i bardzo sprytny pod kątem etiologii chorobotwórczego grzyba.

Gratuluję !

dr hab.Tomasz Kosiada

Od kilku lat prowadzę współpracę z firmą Microbiotix Sp. z o.o., która w swojej ofercie posiada bardzo interesujące i innowacyjne produkty biologiczne.

Z dużym powodzeniem stosowane są one przez naszych klientów zarówno w zabiegach nalistnych, ograniczając między innymi takie patogeny jak fuzarioza czy szara pleśń, jak również doglebowych zwiększając ilość pożytecznych mikroorganizmów będących antagonistami dla patogenów glebowych.

Zdrowa i żyzna gleba to podstawa dobrych plonów i wysokiej jakości produktów.

Głęboko wierzę, że produkty biologiczne w wymierny sposób wpłyną na poprawę naszych zmęczonych i zasolonych gleb. Gorąco polecam

Stanisław Żuchowski

Microbiotix Pre+Probiotic podajemy cielętom razem z pierwszą siarą. Dawkę 15 ml dzielimy na dwa razy. Cielęta są bardziej witalne. Bardzo chętnie piją preparaty mleko zastępcze. Nie ma problemu z biegunkami. Cielęta nie są leczone antybiotykami. Kał cieląt jest stały. Od czasu wprowadzenia bakterii nie stosujemy żadnych preparatów przeciwbiegunkowych.

Jeżeli chodzi o krowy to preparat dostaje I grupa żywieniowa. Podajemy do TMR - u raz dziennie w dawce 75 ml. Pobranie paszy wydaje mi się, że jest większe. Komórki somatyczne też są niższe.

Produkt jest dobry i warto go stosować.

Jarosław Borowski

W sezonie 2022 poraz pierwszy zastosowaliśmy preparat biologiczny Microbiotix Prevent na ochronę kłosa w pszenicy. Zabieg wykonaliśmy zgodnie z zaleceniami w fazie 51-59 BBCH - początek kłoszenia. Kontrolą jest pole dobrze chronione tradycyjnymi fungicydami. Porównując stan fitosanitarny nie ma wizualnie rzadnych różnic w technologii z użyciem bakterii vs chemia. Wykonaliśmy dodatkowo próbę"szufladową", która polega na owinięciu kłosów wilgotną ligniną i zamknięciu w szczelnym worku foliowym. Po 14 dniach obserwacji nie stwierdziliśmy porażenia Fusarium. Jestem mile zaskoczony, że stosując preparat biologiczny, uzyskaliśmy ten sam efekt co twarda chemia. W przyszłym sezonie rozszerzymy tą technologię w innych uprawach - rzepak, kukurydza.

W tym sezonie zaczynamy próby z Microbiotix Pre+Probiotic w hodowli bydła mlecznego.

Leszek Grzelak

Dyrektor Gospodarstwa Rolnego, Stadniny Koni w Dobrzyniewe

Wirtualny agronom

Masz pytania, problem?
Napisz, wyślij zdjęcie z plantacji.
Wirtualny agronom podpowie i doradzi.

Zboża

Kukurydza

Rzepak

Ziemniaki

Warzywa

Sady

Rozsada

Chów
zwierząt