Dla sprostowania preparaty z mikroorganizmami to nie tylko bakterie. Mogą to być pożyteczne grzyby. One także odgrywają kapitalną rolę w przyrodzie. Wspomniałem wcześniej o równowadze biologicznej.
Każdy dobry preparat zawierający mikroorganizmy powinien powstać w laboratorium pod okiem naukowców ( fitopatologów, mikrobiologów, biochemików…) Mikroorganizmy selekcjonowane są z ich naturalnych ekotypów i badane pod kątem wytwarzania substancji swoistych, szybkości rozkładu masy organicznej, siły allelopatii.
Tak dzieje się w naszym przypadku. Preparaty nasze powstają wspólnie z naszymi klientami, są to rolnicy, którzy mają wymagania wobec preparatów. Na tej podstawie naukowcy selekcjonują mikroorganizmy. Dzisiaj pracownia firmy Sansevera pracuje nad 200 szczepami mikroorganizmów, które rokują nadzieję na pozytywny efekt. Z tych 200 w końcowym etapie zostanie może 10, które znajdą miejsce w kolejnych preparatach.
Selekcja jest bezwzględna, ale to ona powoduje efektywność preparatów.
W pytaniu było także z jakimi dodatkami można stosować nasze mikroorganizmy? Na rynku jest wiele kombinacji – z kwasami humusowymi, fulwowymi, by procesy rozkładu i próchnico twórcze przyspieszyć. Można także dodać niewielkie dawki azotu w formie płynnej RSM lub mocznik aby zawęzić stosunek C:N. Wcześniej wspomniałem o naszej technologii łączenia ze specjalnie zmieloną skałą dolomitową. Niektórzy łączą z zabiegami z pestycydami ( herbicydy).